Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2017. 10. 13.

Ismét ENSZ-békefenntartókat vádolnak nemi erőszakkal

2017. 10. 13.

A mauritániai katonák bedrogoztak, majd megerőszakoltak egy tizenéves lányt.

Bedrogoztak, majd megerőszakoltak mauritániai ENSZ-békefenntartók egy tizenéves lányt a Közép-afrikai Köztársaságban – közölte szerdán az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet.

Az AI úgy tudja: a helyi rendőrség derített fényt arra, hogy egy vagy több békefenntartó követte el a bűncselekményt még szeptember végén Bambari városában. Az ENSZ úgy tudja, hogy az áldozat 16 éves, az AI szerint viszont 19.

A jogvédők adatai szerint az áldozat elveszítette eszméletét, miután ivott a teából, amellyel a katonák megkínálták, később pedig csaknem meztelenül tért magához, és az orvosok kábítószer nyomait találták a szervezetében, valamint bizonyíthatóan megerőszakolták. Hiába tárták azonban fel a helyi hatóságok, hogy mi történt, ők nem vonhatják felelősségre az ENSZ kéksisakosait; a visszaéléseket elkövető békefenntartókat csak hazájukban állíthatják bíróság elé.

Az elmúlt években több afrikai ENSZ-misszió katonáiról derült ki, hogy nemi erőszakot követtek el vagy szexuálisan zaklattak helyieket. Antonió Guterres ENSZ-főtitkár személyesen emelte fel a szavát az ügyben, és leszögezte, hogy az ENSZ-nek példát kell mutatnia, hogy nem tűri el az ilyesmit. Az AI szerint a mostani eset lesz a próbája annak, hogy mennyire lehet ezt a kijelentést komolyan venni.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑