Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 04. 12.

Netanyahu elismerte, Izrael légicsapásokat hajtott végre Szíriában

2016. 04. 12.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök hétfőn első alkalommal ismerte el, hogy Izrael több tucat légicsapást hajtott végre szíriai katonai célpontok ellen. A zsidó miniszterelnök szerint a Hezbollah fegyverutánpótlását akarták megakadályozni.

Az izraeli miniszterelnök nem részletezte, hogy Izrael milyen időközönként, milyen típusú csapásokat hajtott végre Szíriában.

Izrael hivatalosan nem foglalt állást a több mint öt éve dúló szíriai háborúban, ettől függetlenül katonai tábori kórházakat létesített a megszállt Golán-fennsíkon, hogy ellássa a terrorszervezetek megsebesült tagjait. Netanyahu személyesen látogatta meg a sebesült terroristákat. Tavaly nyáron a megszállt Golán-fennsík szír lakossága felháborodva támadta meg az  izraeli harckocsikat, hogy elejét vegyék a  sebesült terroristák kórházba szállításának. Tel-Aviv, hogy szabadon be tudjon avatkozni a dél-szíriai harcokba, a Golán-fennsíkot katonai övezetté minősítette át.

Netanyahu a Golán-fennsíkon létrehozott katonai sátorkórházakban látogatja meg a Szíriából érkező sebesült terroristákat.

Izrael több alkalommal egy időben mért légicsapásokat Szíriára, miközben a Nuszra Front és az FSA szárazföldön támadta a kormányerők állásait. Tel-Aviv az elmúlt években mindenképpen ki akarta provokálni a szír-izraeli konfliktust, ami legitimizálta volna az izraeli hadsereg belépését a szíriai háborúba.

Netanyahu a Szíria szomszédságában fekvő, a zsidó állam által elfoglalt Golán-fennsíkon állomásozó izraeli katonai egységeknél tett látogatásán azt mondta: “cselekszünk, ha cselekednünk kell, így itt a határnál is, több tucatnyi légicsapással, amelyek célja annak megelőzése, hogy a Hezbollah a hadi helyzetet megváltoztatni képes fegyvereket szerezzen be”.

Az izraeli vadászgépek nem csak a határ mentén hajtottak végre légicsapásokat, hanem kihasználva a szíriai konfliktust mélyen az országba, egészen Damaszkuszig is berepültek és támadtak meg civil illetve katonai objektumokat. Tel-Aviv a Zabadani városba körbezárt terroristák kimentéséért külön akciót hajtott végre.

Tavaly december végén az Izraeli légierő a Hezbollah egyik vezető alakja, Samir Kantar ellen hajtott végre légicsapást a szír fővároshoz közeli Dzsaramanában. Akkor a Hezbollah bosszút állt Kantar megöléséért.

Izrael több alkalommal drónokkal is hajtott végre berepüléseket Szíriába, támadásokat intézve a szír katonai bázisok ellen. Viszont nem egyszer a  szír légvédelem sikeresen hárította az izraeli drónok akcióit.  Az izraeli hadsereg tisztjei szárazföldön is jelen vannak Szíriában. A szíriai fegyveres erők közleménye szerint több alkalommal is sikerült izraeli katonai és hírszerzési tiszteket likvidálni, akik a fegyveres csoportok mellett tevékenykedtek

Legutóbb február 18-án izraeli légitámadás érte a szíriai kormányhadsereg egyik előretolt hadállását Damaszkusztól délre.

Az is érdekes, hogy a Dél-Szíriában tevékenykedő Al-Kaida, Iszlám Állam és a többi terrorszervezet csak izraeli és jordán területekről kaphat utánpótlást, mivel a Szíria Arab Hadsereg a hármas határig szorította vissza őket.

12920479_981838471906974_5557090169711178489_n

A szíriai-jordán-izraeli hármashatár mentén lévő frontvonalak. Kék: A megszállt Golán-fennsík, sötétzöld: Jordánia, szürke: Iszlám Állam, világoszöld: Nuszra Front – FSA – Iszlám Front, Piros: A szíriai kormány által ellenőrzött terület.

 A Szíriában életbe lépet tűzszünet ellenére Tel-Aviv jelezte; továbbra is fenntartja a lehetőséget, hogy támadásokat indítson a szomszédos országban, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a cionista államot fenyegetik a Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah hadműveletei Dél-Szíriában.

Az izraeli légitámadások mögött ott állnak a magukat szír ellenzéknek nevező, külföldön székelő különböző politikai frakciók, akik nem egyszer kérték Izrael hatékonyabb szerepvállalását a szíriai konfliktusban.

Izrael és a Hezbollah legutóbb 2006-ban vívott véres háborút, amiben az izraeli légierő főként civilek lakta épületeket és az ország infrastruktúráját támadta. A tíz évvel ezelőtti háborúban hivatalos adatok szerint libanoni részről mintegy 1200, többségében civil vesztette életét, míg izraeli részről 160 katona halt meg.  A több mint egy hónapig tartó konfliktusban az izraeli hadsereg súlyos veszteséggel feladta a harcokat és kivonult Libanonból.

Az arab tavasz kitörése óta megszaporodtak az izraeli támadások az arab országok ellen. Az elmúlt években az izraeli légierő támadást mért líbiai, szudáni és jemeni célpontok ellen is.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑